Elke acht maanden een nieuwe uitdaging

Elke acht maanden start ik mijn nieuwe werk op een bijzondere manier. Absoluut niet zoals ik had verwacht, maar uitdagend is het zeker.
En dat is precies wat ik zocht in het traineeship: ik wilde elke dag uitgedaagd worden, steeds wat nieuws leren, me verrijken met kennis en perspectieven en verrast worden. Als trainee heb ik mezelf ontwikkeld als professional: zowel wat betreft vaardigheden als op het persoonlijke vlak.
Kalina Vrieze
Eén september 2019
Het begin van mijn traineeship bij de Twentse Overheid. Samen met mijn vriend verhuisde ik van Groningen naar Twente. Wij kenden hier niemand en waren wel geteld twee keer eerder in Enschede geweest.
Ik begon dus niet alleen aan een nieuwe baan, maar ik maakte ook kennis met Twente, mijn mede-trainees en mijn collega’s bij de eerste trainee-opdracht bij gemeente Twenterand.
Als echt avondpersoon besloot ik dat ik het prima aankon om elke ochtend om 07:16 uur in de trein richting Vriezenveen te zitten. In Twenterand had ik een fijne werkomgeving, waar ik meteen veel leerde over hoe de gemeente werkte.
In mijn trainee-opdracht over cultureel erfgoed zat jammer genoeg minder uitdaging, maar vanaf begin januari had ik mijn agenda weten te vullen met interessante en afwisselende werkzaamheden. Net toen ik me als een vis in het water voelde bij de gemeente, gingen we thuiswerken en werd ik drie weken later uitgezwaaid via Teams.
Eén mei 2020
Vanuit huis beginnen aan de tweede trainee-opdracht.
Bij provincie Overijssel ging ik mij bezighouden met het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Zowel letterlijk als figuurlijk was dit een ver-van-mijn-bed-show.
Letterlijk, omdat mijn collega’s poppetjes op het scherm bleven. Door de coronamaatregelen ben ik vijf keer op het Provinciehuis geweest en heb ik dus veel van mijn collega’s nooit ontmoet.
Als projectsecretaris heb ik geprobeerd de digitale afstand te overbruggen. Figuurlijk, omdat ik geen enkele voorkennis had op het onderwerp. Vaak vond ik het nogal “koude” discussies: het ging over geld en asfalt, niet zo zeer over de mensen die over die wegen lopen, fietsen en rijden. Het was een uitdaging om de onderwerpen vanaf het scherm tot leven te laten komen. Toch kijk ik tevreden terug op de periode. Ups en downs op persoonlijk vlak en met betrekking tot de werkzaamheden hebben uiteindelijk gezorgd voor een unieke en leerzame periode.
Eén januari 2021
De start van de laatste trainee-opdracht. En dan dacht ik nog dat de tweede periode vreemd begon…
Net voor de jaarwisseling werd ik ziek; ik had corona. Mijn vriend was een week echt ziek, maar knapte daarna al snel weer op. Ik verwachtte eenzelfde ziekteverloop te hebben, maar jammer genoeg ben ik nu nog steeds niet opgeknapt. Dit betekent dat ik mijn derde en laatste trainee-periode vooralsnog onder een dekentje op de bank doorbreng.
Nog nooit ben ik zo lang uit de running geweest en ik had toch echt niet gedacht dat ik zo vroeg in mijn carrière in contact zou komen met de coach arbeid en gezondheid.
Gelukkig kan ik al wel een beetje rondneuzen op het intranet van gemeente Hengelo en denk ik dat ik straks – als ik weer een beetje mezelf ben – vol enthousiasme met de laatste opdracht kan starten.
Over acht maanden eindigt mijn eerste baan, ik ben benieuwd welke uitdaging daarna op mijn pad komt!